Letní kurz LITURGICKÁ VÝCHOVA V KATECHEZI 22. — 26. 7. 2019

29.01.2019 09:36

Liturgická výchova patří mezi čtyři základní úkoly katecheze. Jejím cílem je otevřít cestu k aktivní účasti věřících různého věku na slavení liturgie. K liturgické výchově je možné přistupovat různým způsobem. V letním kurzu se budeme zabývat společnými východisky a zejména praktickým konceptem a postupem uplatněným v Katechezi Dobrého Pastýře, který se osvědčuje při katechezi dětí, dospívajících a také u dospělých. 

Kurz se bude konat ve dnech 22. - 26. července 2019 v Olomouci, v Arcibiskupském semináři v centru města, kde je k dispozici i ubytování a stravování. 

Kurz je určen absolventům některého z kurzů KDP a také kněžím, katechetům a spolupracovníkům v pastoraci, kteří chtějí obnovit nebo prohloubit svůj přístup k liturgické výchově dětí a dospělých.

Kurz byl připraven na základě zkušeností z kurzů Celoživotního vzdělávání KDP I. stupně, které se uskutečnily v letech 2017-2019 na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Organizační stránku kurzu zajišťuje spolek Cesty katecheze, z.s. 

Obsah kurzu 

Úvod:

  • Co je liturgie. Dostupné zdroje k jejímu hlubšímu poznání.
  • Úkol liturgické výchovy v katechezi, nástroje k jeho naplňování. Pojem "aktivní účast věřících".
  • Písmo svaté a liturgie – vzájemný vztah.
  • Katecheze a slavení liturgie – vzájemný vztah.
  • Koncepty liturgické výchovy v katechezi včetně konceptu Marie Montessori a Sofie Cavalletti

Teoreticko – praktická část:

  • Cesta k porozumění a aktivní účasti na slavení mše svaté: schéma, ukázky prezentací, materiály, diskuse.

  • Cesta k porozumění svátosti křtu: postup, ukázky prezentací, materiály, diskuse.

  • Cesta k porozumění svátosti smíření: postup, ukázky prezentací, materiály, diskuse.

  • Příprava na první svaté přijímání a rozvíjení vnímání daru eucharistie: postup, ukázky prezentací, materiály, diskuse.

Základní kurzovné, které zahrnuje všechny náklady spojené s přípravou a realizací vzdělávacího programu kurzu činí 1000 Kč pro jednoho účastníka. K tomu je třeba přičíst ubytování a stravování, jehož rozsah (počet nocí a jídel) si objednáváte v závazné přihlášce. Zde jsou uvedeny i dílčí ceny.

Počet účastníků kurzu je omezen na max. 40. Pro zařazení zájemce do kurzu rozhoduje datum podání přihlášky a provedení platby do termínu 30. 4. 2019. Přijímáme i náhradníky. Kurzu se mohou účastnit i maminky s malými dětmi, pokud si s sebou vezmou doprovod. Ubytování a stravu lze objednat i pro doprovod, je nutné pro každého člena doprovodu vyplnit přihlášku, ve kterém do kolonky "farnost" uveďte jméno účastníka kurzu s poznámkou "doprovod". 

Lektorkami kurzu jsou ThLic. Ing. Marie Zimmermannová, Th.D. (KTF UK Praha) a Mgr. Marcela Fojtíková Roubalová, PhD. (CMTF UP Olomouc). Kněžskoui službu na kurzu přislíbil P. PaedDr. Pavel Lazárek, PhD. z farnosti Bílovice nad Svitavou. 

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA

PLAKÁT KE STAŽENÍ

 

 

Zpět

Anketa

Oslovila vás nabídka letního kurzu o liturgické výchově?

Celkový počet hlasů: 1462

Novinky

KDP II: doplnění barevné a černobílé verze mapy Svaté země

15.02.2023 15:02
V zabezpečené sekci s materiály pro realizaci katechezí II. stupně KDP jsou nově k dispozici mapy Svaté země, které lze využít místo 3D modelu mapy, pokud ji nemáte k dispozici. První mapa pochází z...

Novou sérii kurzů KDP zahajujeme již v sobotu 11. 2. 2023

06.02.2023 14:19
Do Kalednáře kurzů byly uloženy dva nové články s pozvánkami na kurz KDP II (děti 6 - 9 let), který bude mít formu celoživotního vzdělávání na CMTF Olomouc a začíná již v sobotu 11. 2. 2023 Jeho...

Překlad publikace DOBRÝ PASTÝŘ A DĚTI

12.09.2022 20:30
Ve spolupráci s vydavatelstvím Triton připravujeme český překlad knihy DOBRÝ PASTÝŘ A DĚTI od Sofie Cavalletti a kolektivu autorek, kterými jsou její "žákyně" a pokračovatelky. Jedná se o...

Revize databáze uživatelů stránek KDP - průzkum

10.09.2022 20:42
Milé uživatelky a uživatelé registrovaní na webu KDP,  připravili jsme pro vás google formulář, o jehož vyplnění prosíme zejména vás, kteří chcete využívat nadále svého přístupu do zabezpečené...

Oprava stahování materiálů pro I. stupeň KDP

04.09.2022 14:55
Omlouváme se uživatelům, kterým se nepodařilo v posledních měsících stáhnout některé materiály k I. stupni KDP. Bylo to způsobeno změnou nastavení google disku, kde jsou materiály primárně...
Všechny články